Assemblea pels Drets Socials de Gràcia

defensem els drets socials a Gràcia

2 Pressupost participatiu. Pel repartiment de la riquesa

Pressupostos participatius que contribueixin al repartiment de la riquesa i les necessitats reals. + Escoles, – Fòrums i jocs olímpics.

Ingressos. Els pressupostos municipals són un instrument que ha de contribuir a una distribució de la riquesa generada per tots, i ajudar a l’impuls d’un model socialment just i equitatiu. En l’actualitat la major part dels ingressos, al marge dels fons de les altres administracions, provenen dels impostos associats a l’habitatge i la construcció, fomentant així un model econòmic i urbanístic insostenible, especulatiu i amb elevats índexs de precarietat, que converteix l’habitatge en un luxe mentre ignora les necessitats socials, cal canviar aquest model.

  • Establir una fiscalitat justa. Els impostos recaptats han de ser fortament progressius, que pagui més qui més té perquè s’ha apropiat de la riquesa generada amb el treball de tots.
  • Com s’ha dit, l’IBI, una de les principals fonts d’ingressos, ha de ser utilitzat per gravar fortament sobretot els habitatges buits, i també segones o terceres residències, i no ha de créixer més per a les persones amb menys ingressos. L’ajuntament ha de gravar fortament les plusvàlues per al compravenda immobiliària.
  • L’ajuntament ha d’eliminar les exempcions fiscals. Cal perseguir, juntament amb les altres administracions, de manera real i eficaç, el frau fiscal d’empresaris, que suposa una estafa d’ingents recursos a les arques públiques, i no obtenir recursos de multes i reglaments repressius amb la majoria dels veïns.
  • Les persones amb ingressos  de pobresa (50% del salari mitjà) han de quedar exemptes del pagament de taxes municipals.

Despesa. Els pressupostos han de servir per redistribuir la riquesa. L’altre element dels pressupostes, al costat dels ingressos, són les despeses. No s’han de destinar les principals partides a reformes urbanístiques per a afavorir operacions especulatives i l’enriquiment de propietaris i empreses, que fomenten a més males condicions laborals, encariment de l’habitatge i expulsió dels veïns amb menys ingressos del barris afectats.

  • Participació real i transparent dels i les veïnes en l’establiment de les necessitats socials i prioritats pressupostàries. Processos realment participatius i democràtics i no campanyes de màrqueting polític opaques i sense possibilitat real d’intervenció en les decisions clau.
  • Cal prioritzar en les pressupostos les necessitats socials, ajudant al repartiment del treball, tant al lloc de treball com a la família, i la inversió en necessitats que realment suposen una aposta de futur per a la societat, començant per l’ensenyament.
  • Cobrir d’una vegada les necessitats urgents d’escoles bressol a preus assequibles, incloses ajudes i gratuïtat per a persones aturades o amb ingressos per sota del llindar de la pobresa.
  • Millora urgent d’escoles d’educació primària, centres d’ensenyament  i instituts de titularitat municipal, amb equipaments dignes i personal suficient, beques de menjador, material escolar, desplaçaments, etc. Aturar la degradació de l’ensenyament públicentenent que no s’ha de donar cap més concert a les escoles concertades ja que no respecten el principi de laïcitat ni d’igualtat a l’hora d’admetre als i les alumnes. Abolir les bases que preveu la LEC a l’hora de premiar els centres (sense distinció de la seva titularitat) en funció de la seva rendabilitat econòmica i els resultats acadèmics de llurs alumnes sinó a partir de les necessitats socioeducatives de cada centre. Establir una educació basada en la democràcia participativa on el director de cada centre no sigui professionalitzat i no tingui més poder de decisió que els altres agents educatius. S’ha d’educar donant exemple.
  • Augment d’equipaments per a gent gran, equipaments de salut com residències, centres de dia, etc, d’acord amb les necessitats reals.

Vaga General

MANIFESTACIÓ CONTRA LES RETALLADES

BARCELONA: Dissabte 14 de maig. A les 11h a la Plaça Urquinaona

On ens pots trobar?

Cada dilluns a partir de les 19h al c. Tordera 34.

Entreu la vostra adreça de correu per a rebre les novetats

Uneix altres 10 subscriptors
A %d bloguers els agrada això: